Waarom drinken we alcohol?

Nieuws 08/02/2024

De geheime sterkte van Tournée Minérale zit hem in het doorbreken van gewoontes. Al te vaak drinken we alcohol zonder erbij stil te staan, terwijl we weten dat het ongezond is. Waarom eigenlijk? Tournée Minérale is het perfecte moment om even voor de spiegel te gaan staan. Wat zijn jouw redenen om een glas alcohol te willen drinken? Zijn dat goede redenen of niet? En hoe stap je over op gezondere gewoontes?

Eerst: een duidelijke reden om geen alcohol te drinken

Er hebben lang wat fabeltjes over hart- en bloedvaten de ronde gedaan, maar die zijn ondertussen weerlegd. De wetenschap laat er geen twijfel meer over bestaan: alcohol is altijd een ongezond product. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) brengt alcohol in verband met meer dan 200 verschillende ziektes en aandoeningen, waaronder minstens zeven types kanker. Hoe minder alcohol je drinkt, hoe beter het is voor je gezondheid. En zoals de deelnemers aan Tournée Minérale jaar na jaar merken: de meeste mensen voelen zich met minder alcohol ook effectief beter in hun vel.

Dat wil niet zeggen dat niemand ooit nog alcohol mag drinken. De alcoholrichtlijn helpt om de gezondheidsrisico’s zo veel mogelijk te beperken. Maar het geeft je wel te denken: als we weten dat het zo ongezond is, waarom doen we het dan toch?

De (verwachting van een) positieve ervaring

Meestal drinken we om positieve redenen. We vinden het lekker. We willen een gezellig moment met familie en vrienden creëren. We beseffen dat het ons iets losser in de omgang maakt op een feestje. Met andere woorden: we verwachten dat de alcohol iets positiefs toevoegt aan een bepaalde ervaring.

Soms zal alcohol die verwachtingen kunnen waarmaken , maar daar moet je dus wel tegenover zetten dat het altijd slecht is voor je gezondheid. Vergelijk het met het eten van een vettige maaltijd: ook al kan je daar eens van genieten, je weet dat het eigenlijk niet goed voor je is. En dat je dat dus best niet al te vaak doet. Dat inzicht geldt ook voor alcohol.

Sociale druk en gewoontes

Soms drinken we ook alcohol zonder dat we er positieve verwachtingen bij hebben. En dat is dus helemaal te vermijden. Het wordt bijvoorbeeld gewoon onder onze neus gezet op een receptie, of omdat iemand een rondje trakteert. Of we bestellen mee een pint, omdat we denken dat het wat flauw overkomt om een watertje te vragen. Of erger nog: we drinken het, omdat we het op die plek of met die mensen altijd drinken, uit gewoonte.

Eigenlijk hebben we op die momenten niet echt zin om alcohol te drinken. En dat is iets om vast te pakken. Als Tournée Minérale ons leert dat we ons beter voelen met minder alcohol, dan is dit de gemakkelijkste manier om het hele jaar door gezondheidswinst te boeken: nooit meer alcohol drinken op momenten dat we het niet echt willen.

Omgaan met stress en emoties

Er zijn nog andere redenen waarom we soms kiezen om een glas alcohol uit te schenken, die te maken hebben met het effect van alcohol op ons gemoed. “Een glas wijn ’s avonds na het werk, dat helpt mij ontspannen,” zal veel mensen bekend in de oren klinken. Alcohol lijkt soms te helpen om met een bepaalde situatie of emotie om te gaan. Maar op dat vlak is alcohol geen goede helper. Het lost geen problemen op, en doet er zelfs vaak een schepje bovenop. We weten dat alcohol op lange termijn net negatieve gevolgen op je mentaal welzijn heeft.

Wat zijn jouw redenen om (soms) alcohol te drinken?

Kijk nu even naar jezelf. Wat zijn voor jou de momenten dat je alcohol drinkt? Kan je daarvan zeggen waarom je er dan voor kiest om alcohol te drinken? Welke van die redenen vind je oké, en welke niet? Die inzichten kunnen je helpen om ook de rest van het jaar gezonder met alcohol om te gaan.

Bepaal voor jezelf wat de momenten zijn dat je vindt dat alcohol wel of niet moet kunnen, en hoe je je daaraan kan houden. Denk aan de momenten waarop je vroeger soms alcohol dronk zonder het echt te willen, en stel jezelf de vraag: Wat kan me helpen om daarmee te stoppen? Wat vind ik lekker dat geen alcohol bevat? Hoe kan ik het nog gezellig maken? Wat zeg ik wanneer iemand me alcohol aanbiedt terwijl ik er geen zin in heb? En wat zijn gezondere manieren om om te gaan met een stresserende dag of een uitdagende situatie?

Kijk naar hoe je het doet tijdens deze maand zonder alcohol, daar zal je al heel wat antwoorden kunnen vinden. Zo kan Tournée Minérale je helpen om dat frisse gevoel ook na februari vast te houden.

Ben je bezorgd over je alcoholgebruik? Weet dan dat deelnemen aan Tournée Minérale geen oplossing voor wie problemen ervaart met alcohol. Je kan anoniem De Druglijn contacteren voor een eerste advies op maat.

 

 

 

Terug naar overzicht