Tournée Minérale overleefd! Wat nu?

Nieuws 28/02/2019

Bij het inschrijven vroegen we de mensen waarom ze meededen aan de Tournée. Voor de meesten (67%) was het antwoord onder andere: voor de gezondheid, om ons lichaam even een alcoholpauze te geven. Dat is een mooie doelstelling, maar dat werkt natuurlijk alleen als je de rest van het jaar ook niet overdrijft. Maar hoe doe je dat, gezond met alcohol omgaan?

Laat ons met het slechte nieuws beginnen. Alcohol is altijd een schadelijke stof. Je hoort wel eens dat een glas af en toe goed voor je zou zijn, maar dat klopt helemaal niet. De wetenschap is het erover eens: alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer 200 verschillende aandoeningen. Van de relatief onschuldige kater tot heel wat ernstigere gezondheidsklachten, zoals slaapproblemen, hartklachten, leveraandoeningen en kanker. De enige manier om elk door alcohol veroorzaakt gezondheidsrisico echt te vermijden, is door het niet te drinken.

Deze richtlijn helpt
Over naar het betere nieuws: je kan die risico’s wel laag houden, door te letten op je alcoholgebruik. De Hoge Gezondheidsraad formuleerde een richtlijn die je daarbij kan helpen. Die zegt dat je best niet meer dan 10 standaardglazen per week drinkt. (Even tussendoor: een standaardglas, dat is het equivalent van een ‘normale’ pint of glas wijn. Opgelet! Sommige dranken bevatten meer alcohol. Lees meer over standaardglazen in het artikel). Die 10 glazen spreid je uiteraard best over meerdere dagen. Drink ook zeker een aantal dagen per week helemaal geen alcohol. Deze richtlijn geldt voor gezonde volwassenen. En uiteraard zijn er dan nog situaties waarin je beter helemaal niet drinkt (in het verkeer, op je werk, tijdens de zwangerschap, …)

We sluiten af met ronduit goed nieuws. Als je deelgenomen hebt aan Tournée Minérale, dan heb je een aantal dingen bewezen. Zo weet je zeker dat je je ook zonder alcohol perfect kan amuseren. Je hebt ook heel wat lekkere en originele alternatieven leren kennen. En het is duidelijk dat je geen moeite hebt om af en toe ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. Voor een Tournée Minérale-deelnemer is deze richtlijn dus een makkie!

Download hier de fiche met de volledige richtlijn.

Terug naar overzicht