De mentale voordelen van een periode zonder alcohol

Nieuws 10/01/2023

Er wordt vaak stilgestaan bij de fysieke voordelen van een maand geen alcohol drinken. Je krijgt een soepelere huid, werkt aan een gezonder gewicht, slaapt beter, enzoverder. Maar wist je dat alcohol ook effecten heeft op je mentaal welzijn?

Er bestaat een verband tussen alcohol en klachten van angst en paniek. Op kortere termijn kan dit zich uiten in ‘hangxiety’. Naast de fysieke klachten van een kater (bonzend hoofd, verhoogde hartslag, last van je maag, …), kan je dan ook last hebben van een psychologische kater. Je voelt je paniekerig of angstig, zonder dat je er per se een duidelijke verklaring voor hebt. Het is een algemeen gevoel van onbehagen dat de kop komt opsteken.

Ook op langere termijn heeft alcohol een impact op je mentaal welzijn

Ook op langere termijn kan er een verband zijn tussen alcoholgebruik en je psychische gezondheid. Regelmatig alcohol drinken kan gevoelens van angst of paniek meer op de voorgrond brengen. Alcohol werkt namelijk in op je vecht-vluchtsysteem. Dat is een overlevingsmechanisme waarmee je lichaam reageert op gevaar. Dat systeem kan echter defect raken en in actie schieten op momenten dat het niet nodig is. Dat zorgt voor een onbehaaglijk, gestresseerd gevoel.

Ook als je je niet bewust gestresseerd voelt, kan je sneller schrikken van dingen.  Het gaat dan om een soort schrikreacties die uit het niets lijken te komen, en die even later ook weer zakken. Zo vertellen sommige mensen aan De Druglijn dat ze bijvoorbeeld opschrikken van bepaalde geluiden, zoals gekraak op de radio, of het ruisen van bladeren wanneer je erdoor fietst. Anderen voelen zich plots angstig door de schaduwen die ze buiten zien als het schemert. Iedereen heeft weleens zo’n momenten, maar alcohol kan ze – door het effect op het vecht-vluchtsysteem – uitlokken of versterken.

Geen alcohol drinken biedt dus voordelen voor je mentale gezondheid. Je verlaagt je risico op angst- en paniekklachten, wat je psychisch welzijn kan verhogen. Het kan je vecht-of-vluchtsysteem ook een soort ‘reset’ geven zodat het minder afgaat op momenten dat er eigenlijk geen bedreiging is. Je gunt jezelf wat mentale rust in tijden waarin de samenleving en de dagelijkse ratrace al genoeg druk met zich meebrengen.

Terug naar overzicht