Luc groeide op met alcohol, maar de tijden veranderen

Nieuws 20/02/2024

Luc Gysemberg (65) doet elk jaar mee met Tournée Minérale, en voelt zich daar erg goed bij. In zijn jeugd, in zijn werk en in zijn privéleven was alcohol altijd erg aanwezig, en hij stelde zich daar lang geen vragen bij. Maar hij zag in zijn omgeving heel wat voorbeelden van de schade die alcohol aan kan richten. Tournée Minérale sprak hem daardoor erg aan, en vandaag merkt hij er duidelijk de voordelen van.

Scheve kepie

Ik kom uit een familie van Bourgondiërs, en kwam dan ook al vroeg met alcohol in aanraking. Ik moet 14 geweest zijn voor mijn eerste pintje. Maar dat was normaal toen. Ik zag het ook thuis. Mijn vader was postbode, en ik geloof dat op heel wat adressen een druppelke voor hem klaar stond. En dan na zijn ronde nog een paar pintjes met de collega’s... Hij zal zeker elke dag gedronken hebben, en kwam vaak thuis met de kepie scheef op zijn hoofd.

Toen ik ging werken, zag ik hetzelfde verhaal. Ik herinner me op mijn eerste werkplek een collega die zijn werkdag steeds op dezelfde manier begon: met zijn krant, een kop koffie, en een cognac. Uiteindelijk ben ik gaan werken bij het ACV, in de afdeling voor brouwerijen en horecazaken. Dus ook daar was alcohol overal, en je merkte dat de mensen daaraan gehecht waren. Onderhandelingen over loon waren vaak gemakkelijker dan onderhandelingen over het beperken van de gratis alcohol voor werknemers. “Van mijn bier blijven ze af!”

Tijden veranderen

Uiteindelijk zijn we op dat vlak toch wel een kantelpunt gepasseerd. De laatste jaren dat ik werkte, zag je toch veel minder alcohol op de werkvloer. En ook bij mezelf merk ik dat er iets gekanteld is. Je moet niet ver zoeken om de schade van alcohol te zien. Mijn vader is gestorven toen hij jonger was dan ik vandaag. Net als die collega die zoveel dronk. Dat zal wel niet alleen de alcohol geweest zijn, maar bij het alcohol drinken hoort vaak ook vanalles anders dat ongezond is: roken, ongezond eten, ... Ik heb op een bepaald moment voor mezelf beslist: ik wil daarmee opletten.

Toen Tournée Minérale de eerste keer in het nieuws kwam, wou ik dat dus ook proberen. Het gaat niet vanzelf hoor, ik denk wel eens: Oh, een pint vanavond, dat zou smaken! Maar die momenten gaan snel voorbij. Ik weet dat ik het kan. Als ik afgesproken heb met vrienden, en ik heb beslist dat ik niet ga drinken, dan gebeurt dat ook zo. En dan heb ik een even fijne avond gehad. Het is leuk om te weten dat me dat lukt.

Andere smaken

Volgens mij kiezen mensen soms activiteiten omdat ze weten dat ze er alcohol zullen kunnen drinken. Ik deed dat zelf ook, hé: als ik op restaurant ging, dan dacht ik aan dat glas rode wijn dat ik ging drinken, voor ik aan het eten dacht. Hetzelfde met naar de voetbal gaan: de mensen houden wel van voetbal, maar gaan ze ook niet evenveel omwille van de pintjes in de kantine achteraf?

Ik merk, nu ik zelf minder drink, dat mijn behoeften veranderen. Een glas limonade kan me nu enorm smaken. En een warme chocomelk voor het slapengaan, dat doet soms heel veel deugd. Het zijn zaken die vroeger nooit in me opgekomen zouden zijn. Dus je ziet maar hoeveel ruimte die alcohol eigenlijk inneemt hé? Terwijl ik er me nu echt beter bij voel een tijdje niet te drinken. Het gaat me goed af!

Luc werd in februari 2023 over zijn ervaringen geïnterviewd door het Radio 1-programma De Wereld van Sofie. Dat interview is hier nog steeds te beluisteren. Dit artikel is gebaseerd op wat hij toen vertelde.

 

Terug naar overzicht