Vier experten over alcohol

Nieuws 16/01/2023

Om de impact die alcohol op ons leven heeft beter te begrijpen, staken we ons licht op bij een aantal experts.

Het effect van alcohol op je seksleven

Hoewel je door alcohol wat losser wordt en minder remmingen hebt, is het niet bevorderlijk voor je seksleven. Seksuoloog Wim Slabbinck vertelt je er alles over. "In de eerste plaats krijg je door alcohol een bierbril. We gaan ons dan sneller tot iemand aangetrokken voelen. Maar ’s anderendaags, wanneer we nuchter zijn, vinden we het voorval dan misschien toch niet meer zo fijn als de avond zelf…” Ontdek nog meer over het effect van alcohol op je seksleven in het filmpje.

Een slaapmutsje?

Sommige mensen hebben het idee dat ze makkelijker inslapen als ze alcohol gedronken hebben. Toch staat alcohol een kwalitatieve nachtrust in de weg, zegt slaapexpert Annelies Smolders: “Je lichaam, dat ’s nachts wil slapen, moet dus wakker blijven om te ontgiften. Het eerste deel van de nacht lijkt misschien goed te gaan, maar in het tweede deel van de nacht zal je veel meer wakker worden." Ontdek meer over hoe alcohol je slaap aantast en wat je eraan kan doen in het filmpje met Annelies Smolders.

Hoe ongezond is alcohol nu eigenlijk?

“Alcohol is eigenlijk een gif,” vertelt huisarts Tom Jacobs. “Met 1 à 2 glazen kan je al hartritmestoornissen uitlokken. Ook op de langere termijn kunnen de gevolgen ernstig zijn. Ons lichaam breekt alcohol af tot een kankerverwekkende stof, die het risico op onder andere kankers van het maag-darmstelsel en borstkanker vergroot.” Ontdek meer over het effect van alcohol op je gezondheid en hoe je de risico's kan beperken in het filmpje met Tom Jacobs.

Geef je mentaal welzijn een boost met Tournée Minérale

Ook al heeft alcohol een impact op ons mentaal welzijn, toch maakt het deel uit van onze cultuur. We voelen zelfs vaak druk om alcohol te drinken. Hoe komt dat? En hoe gaan we daar best mee om? Psychiater Hendrik Peuskens vertelt er meer over in het filmpje. 

Terug naar overzicht