Heb jij ook last van hangxiety?

Nieuws 25/01/2023

Voel jij je na een avondje doorzakken weleens paniekerig, verdrietig of erg gestresseerd? Dan heb je misschien last van Hangxiety, een mentale kater. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat we ons door alcohol te drinken achteraf zo onrustig, angstig of moedeloos kunnen voelen?

Tom Evenepoel, coördinator bij De Druglijn legde het uit aan de redactie van Goed Gevoel: “Wie een kater heeft, ervaart lichamelijke ongemakken, zoals misselijkheid en hoofdpijn. Maar de meesten voelen zich ook futloos. Je kan lichaam en geest nu eenmaal niet scheiden. Dat komt bij iedereen op een andere manier tot uiting. Je kan je bijvoorbeeld moedeloos en verdrietig voelen of juist onrustig, maar ook te maken krijgen met angstgevoelens.”

De fysieke ongemakken die een kater met zich meebrengt, kunnen je lichaam ook het signaal geven dat het stress heeft. Zo moet bijvoorbeeld je hart harder pompen om het bloed door je lichaam te sturen, net zoals wanneer je lichaam reageert op een reële bedreiging.

De negatieve gevoelens die gepaard gaan met je kater, hebben ook te maken met hoe alcohol inwerkt op je hersenen: “Alcohol is een verdovende stof”, zegt Tom Evenepoel. “In eerste instantie vallen een aantal remmingen weg: je voelt minder schaamte, voelt je meer uitgelaten. Maar alcohol brengt je ook tot rust. We spreken niet voor niets over een ‘slaapmutsje’ of ‘een glaasje tegen de stress’.”

Alcohol verstoort het natuurlijke evenwicht in je brein

Dat komt omdat alcohol de neurotransmitters in je hersenen beïnvloedt: “Drinken geeft de bekende neurotransmitters dopamine, ons genotshormoon, en serotonine, ons gelukshormoon, een boost. Maar het werkt ook in op de neurotransmitters glutamaat en GABA. Vooral dat effect speelt bij hangxiety een rol”, zegt Tom Evenepoel.

Glutamaat is belangrijk voor het cognitieve vermogen van onze hersenen, zoals ons geheugen. GABA is een ‘rustgevende’ neurotransmitter. “Alcohol geeft GABA een boost. En hoe meer GABA er in de hersenen circuleert, hoe minder angstig en gestresseerd we ons voelen”, aldus Evenepoel. “Bij wie een glaasje drinkt, verlaagt de hoeveelheid glutamaat dan weer. Wat meteen verklaart waarom sommige mensen last krijgen van een black-out, oftewel gaten in het geheugen.”

Alcohol verstoort dus het natuurlijke evenwicht in het brein. De dag erna wil je lichaam dat evenwicht herstellen. En dat heeft nare gevolgen. “Je voelt je minder lekker in je vel omdat het niveau van je genots- en gelukshormoon afneemt, en je kan angstiger zijn omdat er minder GABA in je brein circuleert”, aldus Tom Evenepoel. “Daarnaast voel je je een pak onrustiger omdat je hersenen de hoeveelheid glutamaat in evenwicht proberen te brengen. Met andere woorden: onder je hersenpan kaatst de bal terug. En dat zolang je kater duurt.”

Mensen die het mentaal moeilijk hebben en bijvoorbeeld last hebben van neerslachtigheid, angsten en depressieve gevoelens, zijn vatbaarder voor hangxiety.

Dit artikel werd grotendeels overgenomen van het artikel ‘Voel je je moedeloos, onrustig en angstig na een avond doorzakken? 1 op de 10 kampt met hangxiety’ van Fleur De Backer dat op 18/11/2021 verscheen in Goed Gevoel.

Terug naar overzicht