Kan een familiefeest zonder alcohol?

Nieuws 12/01/2023

Tournée Minérale is terug voor een zevende editie! We dagen opnieuw iedereen uit om in februari een maand lang geen alcohol te drinken. Ook Thuis-actrice Lynn Van den Broeck is fan van de campagne, en maakte voor ons een video met haar mama en schoonbroer.

“De aperitief staat al klaar”

Een van de momenten waarop het vanzelfsprekend lijkt dat we alcohol drinken, is wanneer we samenkomen met familie. Thuis-actrice Lynn Van den Broeck deed samen met haar mama Dina en schoonbroer Louis mee aan een stellingenspel dat precies daarover gaat. Kan je je amuseren op een familiefeest zonder alcohol? Krijg je vreemde blikken wanneer je eens niet wil drinken? Drink je wel eens een glas na een moeilijke dag?

Hun reacties op deze stellingen zijn de basis van het filmpje dat de komende weken via sociale media de nieuwe campagne zal inluiden. Lynn erkent in elk geval dat alcohol te vanzelfsprekend is: “Als we met zijn allen samenkomen, dan staat de aperitief meestal al klaar voordat we toekomen.”

Opletten als er kinderen in de buurt zijn

Toch zijn Lynn en haar familie zich bewust van de risico’s van alcohol, en proberen ze er zo gezond mogelijk mee om te gaan. Zo vertelde haar mama na de opnames van de video ook dat ze elk jaar meedoet met Tournée Minérale. Ze voelt zich daar heel goed bij: “Je voelt het verschil wel: je slaapt beter, je concentratie is beter. Dat is volledig anders. Ik hou het meestal ook iets langer vol dan enkel die ene maand.”

Lynn en haar schoonbroer gaven nog iets anders aan: als er kinderen in de buurt zijn, dan wordt er minder gedronken. Sommige ouders in de groep drinken zelfs helemaal niet, en daar is bij de anderen ook begrip voor.

Ontdek het gesprek in de video. Herkenbaar? En hoe gaat jouw familie om met alcohol?

Terug naar overzicht