UGent onderzoekt: Wat doet Tournée Minérale met jouw lichaam?

Nieuws 16/01/2019

Dat zoveel mensen tegelijkertijd een maand lang geen alcohol drinken, is een unieke gelegenheid voor de wetenschap. Dat is prof. Christophe Stove van het Laboratorium voor Toxicologie van de UGent niet ontgaan. 

Professor Stove en zijn team doen onderzoek naar een zogenaamde directe alcoholmerker. Dat is een product dat in het lichaam wordt gevormd nadat je alcohol hebt gedronken, en veel langer meetbaar blijft dan de alcohol zelf. Deze alcoholmerker vormt een goede manier om iemands drinkgedrag na te gaan, of te controleren of iemand nog alcohol drinkt. Dat is bijvoorbeeld nuttig bij mensen van wie het rijbewijs werd ingetrokken of bij patiënten die een levertransplantatie moeten ondergaan of achter de rug hebben.

Uniek onderzoek: (véél) deelnemers gezocht

Christophe Stove legt uit: “Tournée Minérale biedt de ideale kans om te onderzoeken hoe snel de alcoholmerker uit het bloed verdwijnt bij personen die normaal gezien wél alcohol drinken en die ervoor kiezen om dat gedurende een maand niét te doen. We hebben hiervoor heel wat vrijwilligers nodig: we mikken op 1000 deelnemers. Zonder een initiatief als Tournée Minérale is het zo goed als onmogelijk om een dergelijke studie, uniek in de wereld, op te zetten.”

Thuis meewerken aan onderzoek: een paar druppels bloed volstaan

Meewerken aan het onderzoek is eenvoudig. Alles gebeurt vanop afstand. Als je interesse hebt, kan je je aanmelden op de website alcoholmerker.be. Daarna krijg je een pakketje toegestuurd, waarmee je thuis zelf met een simpele vingerprik een druppel bloed kan afnemen. Dat gedroogd staal kan je dan in een voorgefrankeerde envelop terug naar het laboratorium sturen, waar de onderzoekers de merker bepalen. De afname van een bloeddruppeltje gebeurt 3 keer: één keer bij de start van Tournée Minérale, halverwege de maand en bij het eind van Tournée Minérale.

Alle gegevens van de deelnemers worden gecodeerd, zodat de anonimiteit gewaarborgd is.

En voor de deelnemers is er een leuk voordeel aan het onderzoek verbonden! Op het einde van het onderzoek, krijg je een unieke code, die je via de website toegang geeft tot jouw eigen testresultaten. Daarmee kan je zien of die maand niet drinken in je bloed meetbaar is. Je kan er dat resultaat ook vergelijken met dat van de andere (anonieme) deelnemers.

Interesse?

Surf naar alcoholmerker.be voor meer informatie, en om je voor het onderzoek te registreren.

Terug naar overzicht