Tournée Minérale-tips van deelnemers

Nieuws 07/02/2022

We vroegen verschillende deelnemers naar hun tips voor Tournée Minérale. Met deze nuttige tips maak je er zeker een succes van.

Uit de bol gaan op je favoriete muziek

Veel deelnemers zoeken vooral afleiding wanneer het even moeilijk is. Zo zegt Dorine: “De goesting in alcohol duurt ongeveer twintig minuten. Doe dus iets leuks en die tijd is zo om: een goed boek lezen, wandelen met de hond, iemand bellen die je al lang niet hebt gehoord, ...”

Annehieke raadt aan om naar buiten te gaan als je het moeilijk hebt: “Een verfrissende wandeling van tien minuutjes is al voldoende. Maar ook jezelf verwennen helpt: Een warme douche of een bad met lekkere geurtjes en kaarsjes, je favoriete muziek opzetten en uit de bol gaan of een spel spelen met een huisgenoot.”

Drankjes die anders te duur zijn

Jezelf verwennen, het komt bij veel deelnemers terug. Jochen doet dat vooral met wat luxueuzere alcoholvrije drankjes: “Ik haal drankjes in huis die ik anders niet koop omdat ze speciaal of duurder zijn. Zo zorg ik tijdens Tournée Minérale voor een heel gamma aan lekkere, innovatieve alcoholvrije dranken. Een leuke beloning voor jezelf en een perfect alternatief voor alcohol.”

Sommige deelnemers vinden die drankjes zelfs zo lekker dat ze ook na Tournée Minérale een vaste waarde blijven: ‘Wij halen elk jaar tijdens Tournée Minérale een nieuwe alcoholvrije spirit in huis’, zegt Joyce. ‘Vorig jaar hebben we zo een heel lekkere alcoholvrije gin ontdekt. In combinatie met vlierbloesem tonic vinden we dat het perfecte aperitiefje op een zomeravond in de week. Ideaal wanneer je jezelf eens wil trakteren op iets specialers, maar dan alcoholvrij.’

Ook de presentatie kan van je drankje een feestelijke traktatie maken: “Ik doe fruitsap bijvoorbeeld in een champagneglas’, zegt Ann. “Crodino in het kristallen glas van de bomma smaakt eens zo goed!", vindt Erwin. Ook Cindy zorgt voor een feestelijk alternatief: “In het weekend aperitieven we altijd met het gezin. Dat zijn momenten waarvan ik weet dat ik het moeilijk kan krijgen. Daarom maak ik lekkere alcoholvrije alternatieven die ik dan in een mooi glas doe en net als een cocktail pimp met veel kruiden of vruchten. Voor mij werkt dat heel goed.”

Allemaal alternatieven voor feestelijke gelegenheden, maar ook wie alcohol graag als slaapmutsje drinkt, heeft andere opties: “Kamillethee is de ideale vervanger. Daar word je moe en rustig van”, zegt Jessica.

Beloningen en een positieve ingesteldheid

Sommige deelnemers motiveren zichzelf met beloningen: “Elke dag dat ik geen alcohol drink, stop ik een euro in een potje om mezelf na Tournée Minérale eens goed te verwennen”, zegt Christel. Een andere deelnemer maakte voor zichzelf een soort adventskalender, een aftelkalender met een dagelijkse beloning.

Joke zorgt dan weer voor positieve sociale druk: “Er zijn momenten dat ik zin krijg in een aperitiefje of een glas wijn, bijvoorbeeld bij lekker eten om een verjaardag te vieren. Dan denk ik altijd aan de mensen die weten dat ik meedoe, want ik wil hen wel kunnen zeggen dat ik het volgehouden heb! Laat mensen dus weten dat je meedoet en zorg zo voor wat gezonde sociale druk.”

Ook je ingesteldheid kan veel doen. Daarvoor heeft Kevin twee goede tips: “Denk in plaats van dat je een maand niet mág drinken, dat je een maand niet wíl drinken. Niemand kan je verbieden om te drinken, maar je wilt het nu even niet. Daarnaast is een maand een lange periode om op te focussen. In kortere tijdsblokken denken, maakt het veel gemakkelijker. Je kan bijvoorbeeld focussen op ‘ik ga vandaag niet drinken’ of zelfs ‘ik ga het komende uur niet drinken’. Na dat uur denk je dan gewoon: als ik het een uur kan waarom zou ik het dan geen twee uur kunnen?”

Ans heeft dan weer vooral aandacht voor de positieve effecten die ze ervaart: “Gewoon al voelen hoe je lichaam verandert, die frisse blik in je ogen. Gecombineerd met wandelen, puzzelen en een heerlijke kruidenthee. Ik vind het zalig!”

Terug naar overzicht