Hoe houd je bij hoeveel je drinkt?

Nieuws 01/02/2024

Wil jij ook buiten de Tournée Minérale-periode bewuster met alcohol blijven omgaan? Dan is het een goed idee om het overzicht te houden van hoeveel alcohol je drinkt. Volgens de alcoholrichtlijn drink je om de risico’s te beperken best niet meer dan 10 standaardglazen alcohol per week. Maar wat is een standaardglas nu eigenlijk? Is een glas whiskey sterker dan een glas wijn? En is twee trappisten drinken hetzelfde als twee pintjes drinken?

Een standaardglas bevat 10 gram pure alcohol. Voor de meeste alcoholische dranken geldt dat je een standaardglas hebt als je de drank in de juiste hoeveelheid in het juiste glas schenkt. Als je in een horecazaak een pintje bestelt, bevat dit dus evenveel alcohol als een glas sterkedrank. Wie een glas wodka drinkt, wordt dus niet sneller dronken dan wie een pintje drinkt. 

Opgelet met zware bieren, cocktails en zelf geschonken drank

Maar opgepast! Deze regel geldt niet voor elke alcoholische drank. Zo bevatten zware bieren meer alcohol dan een standaardglas. De sterkte verschilt naargelang het bier, maar kan oplopen tot 2,5 standaardglazen. Een cocktail zou in principe moeten overeenkomen met een standaardglas, maar als de bartender je cocktail maakt zonder de alcohol af te meten kan die sterker uitvallen. 

Nog een aantal zaken waar je best op let: 

  • Drink je bier uit een flesje of een blik in plaats van een glas? Veel bierflesjes  en blikjes bevatten 33 centiliter bier, terwijl een standaardglas 25 centiliter bier bevat. Met een blik bier krijg je dus meer alcohol binnen dan met een glas. 
  • Als je buiten de horeca alcohol drinkt, is de kans groot dat je meer dan een standaardglas binnenkrijgt. Zo zijn wijnglazen bijvoorbeeld erg groot, waardoor de meeste mensen er te veel wijn in schenken. 

Lees meer over hoe je buiten de Tournée Minérale-periode op je alcoholgebruik kan letten.  

 

Terug naar overzicht