Geef je mentaal welzijn een boost met Tournée Minérale

Nieuws 14/02/2022

Om de impact die alcohol op ons leven heeft beter te begrijpen, staken we dit jaar ons licht op bij een aantal experts. Vandaag luisteren we naar psychiater Hendrik Peuskens. Want ook al heeft alcohol een impact op ons mentaal welzijn, toch maakt het deel uit van onze cultuur. We voelen zelfs vaak druk om alcohol te drinken. Hoe komt dat? En hoe gaan we daar best mee om?

De vrije raad van Hendrik Peuskens

 “We groeien op met alcohol,” legt Hendrik Peuskens uit. “We zien onze ouders en grootouders drinken. We gebruiken het als welkomstritueel en associëren het met samen feesten. Wanneer je 16 wordt is het ook een soort mijlpaal: nu mag je meedoen! Het zit ingebakken in onze cultuur.”

“Het is dus niet verwonderlijk dat mensen denken dat eentje geen kwaad kan. Maar in realiteit is alcohol te schadelijk en te giftig om het zo vanzelfsprekend te laten zijn. Het is dus correcter om te beseffen: eentje houdt al een klein beetje risico in. En hoe meer je drinkt, hoe groter dat risico wordt.”

Tournée Minérale kan helpen

Met Tournée Minérale stellen we onze alcoholgewoontes een maand lang in vraag. Een goede eerste stap om ons welbevinden te verbeteren. “Mensen die met een zekere regelmaat alcohol drinken, veranderen een beetje wanneer ze daar een tijd lang mee stoppen. Door in die nuchtere periode te ervaren dat ze zich beter voelen, of door nieuwe activiteiten of gewoontes aan te kweken, kan er ook op langere termijn een effect zijn.”

Benieuwd naar de rest van Hendrik Peuskens' verhaal? Bekijk hierboven de video met het volledige interview!

 

Terug naar overzicht