Philip over zijn deelname aan Tournée Minérale: “Ik heb geleerd dat kwaliteitsmomentjes ook zonder alcohol kunnen.”

Nieuws 21/02/2023

Philip deed al vijf keer mee met Tournée Minérale. Hij houdt ervan om nieuwe mensen te leren kennen: een namiddag of avond al babbelend doorbrengen met een drankje erbij. Vroeger was dat steevast een alcoholisch drankje, maar dankzij Tournée Minérale merkte hij dat het net zo leuk is met frisdrank. Hij vertelt ons vandaag in een kort interview over zijn ervaringen.

Waarom deed je mee aan Tournée Minérale?

Ik heb altijd al alcohol gedronken, en had me daar nooit eerder vragen bij gesteld. Toen Tournée Minérale voor het eerst onder de aandacht kwam, leek me dat wel een uitdaging. Ik wou voor mezelf bewijzen dat ik een maand zonder kon. Dat is gelukt, en daar was ik blij om. Ik was trots dat ik het volgehouden had.

Mijn gewoontes zijn door die eerste maand zonder alcohol ook echt wel veranderd. Ik merk dat mijn goesting in alcohol afgenomen is, en dat voelt goed. Ik doe sindsdien elk jaar mee aan Tournée Minérale.

Was het soms moeilijk om de alcoholvrije maand vol te houden?

In het algemeen viel dat nogal mee, maar af en toe moest ik toch even doorbijten. Ik denk dat dat kwam omdat alcohol drinken voor mij vaak een kwaliteitsmomentje was. Als ik even wou ontspannen, nam ik er een drankje bij. Tijdens Tournée Minérale ging dat plots niet meer…

Hoe kwam je die momenten dan door?

Ik heb manieren gezocht om die kwaliteitsmomentjes anders in te vullen: bijvoorbeeld iemand bellen die ik graag zie, of een wandeling maken. En nadien was de goesting ook weer weg.

Doet je omgeving ook mee?

Nee, van mijn goede vrienden of directe familie is er niemand die ook meedoet. Maar ik praat er wel met hen over. Als ze het weten, is het gemakkelijker om niet mee te drinken. En ik vind het ook wel een belangrijk onderwerp om eens over te praten.

Heb je tips voor de andere deelnemers?

Het belangrijkste is dat je op voorhand eens nadenkt over die kwaliteitsmomentjes in de maand zonder alcohol. Zoek manieren om dat in te vullen en plan die in. Dat helpt tijdens de moeilijkere momenten.

Wees ook mild voor jezelf wanneer je toch eens alcohol drinkt. Dat is me ook al eens gebeurd terwijl ik eigenlijk meedeed. Maar dan heb ik mijn Tournée Minérale gewoon verlengd met het aantal dagen waarop ik alcohol had gedronken.

Terug naar overzicht