BLOG: 28 dagen later

Nieuws 26/02/2021

Jonathan doet elke keer trouw mee met Tournée Minérale. Dit jaar blogt hij over zijn ervaringen.

En voor je het weet, zit je in de laatste rechte lijn! Nog een paar daagjes en Tournée Minérale zit erop. Ik ben opnieuw blij met mijn deelname. Ik heb natuurlijk af en toe gedacht: ah, anders zou ik nu een pintje drinken. Maar echt moeilijke momenten waren er niet. Het helpt ook dat ik er best wel een effect van voel, vooral op mijn slaapkwaliteit. Niet dat dat plots miraculeus veranderd is, maar het voelt toch alsof ik iets frisser wakker wordt, iets minder vaak een zwaar hoofd heb.

Een vrolijk lijstje

Omdat ik wist dat ik iedere week een tekstje over Tournée Minérale ging schrijven, lag er de hele maand lang een blaadje op mijn bureau. Ik krabbelde er af en toe de gebeurtenissen en gedachten op die iets met alcohol, of de maand zonder, te maken hadden. Een mini Tournée Minérale-dagboekje. Kwestie van wat inspiratie te hebben zodra ik aan mijn volgende blog begon. Aan het einde van week 4 staat op dat blad een behoorlijke lijst van krabbels. Een vrolijk lijstje wel!  De momenten waarop ik de afgelopen maand aan alcohol moest denken vallen blijkbaar, niet toevallig natuurlijk, samen met de leuke momenten. Ik haal er een paar uit…

Zo hebben we begin februari een vriend die een huis renoveert, helpen behangen – onze variatie op een knuffelcontact deze maand. Wanneer we klaar zijn, valt me op hoe ingebakken de gewoonte is om een afsluitend pintje te drinken in de ruimte waar je de hele dag geklust hebt. Dan maar met cola deze keer.

De week nadien hadden we een uitstapje geregeld: het museum voor Kunst & Geschiedenis in Brussel. Het voelde een beetje als snuisteren tussen de rommel op de zolder van vadertje staat, wat een collectie! Leuke dag, maar zonder cafébezoekje op het einde voelt zo’n uitstap toch niet helemaal compleet.

Op 17 februari waren Tom en ik zestien jaar samen. Dat wordt traditioneel met een lekker etentje gevierd – dit jaar dus met takeaway. Tom grapt: hier mogen we toch een uitzondering voor maken, zeker?

Vorige zondag genoten we met vrienden in het park van het zonnetje. Terwijl hun dochter zich uitleefde op de speeltuin, stalde Michaël een heel aperitiefbuffet uit op ons picknickdeken. Hoewel hij als enige van ons vieren niet meedeed met de maand zonder alcohol, had hij toch een zelfgemaakte mocktail mee die wat mij betreft de prijs van lekkerste alcoholvrij drankje van deze Tournée Minérale verdient!

Aan het eind van onze thuiswerkdag gisteren, kwam Tom met glunderende ogen de living binnen. Zijn vaste benoeming op het werk is er door!  Tom grapt, op een ietwat verdacht toontje: maar nu mogen we toch écht een uitzondering maken, zeker?

Zo veel gelegenheden

Het is maar een greep uit de lijst: er waren nog terrasetentjes bij zowel mijn mama als bij mijn schoonfamilie, wandelingen met vrienden, uitgebreide kookpartijen gewoon met ons tweeën… Als ik alle momentjes tel, plus de plannen die we de laatste dagen van februari nog hebben, dan kom ik in deze korte maand makkelijk aan twaalf gelegenheden waar een glas bier, wijn of bubbels nu eens niet bij misstaan had. En de momenten waarop ik zonder rechtstreekse aanleiding (jeuj, ’t is vrijdag!) al eens iets zou uitschenken, zitten daar nog niet eens bij. Ik kom met andere woorden heel gemakkelijk aan één dag op twee dat het op zijn minst in me op zou komen om alcohol te drinken.

Freedom!

En dat is meteen waarom ik Tournée Minérale zo’n feest vindt! Ik besefte het voordien niet, maar het gebeurt zo vaak dat je een glas alcohol uitschenkt uit automatisme, zonder erbij na te denken. En nu ik gemerkt heb dat ik me frisser voel door wat minder te drinken, voelt het bevrijdend om niet meer vast te hangen aan ongezonde gewoontes. Oh paradox! Mijn maanden zonder alcohol hebben mij, de rest van het jaar, net meer keuzemogelijkheden opgeleverd. Sinds ik meedoe, zit er in ons voorraadrek standaard alcoholvrije gin, gemberbier, vlierbloesemlimonade – en met fruitsap, thee en kruiden heb ik zó een verrassende mocktail in elkaar geflanst. Ja, van maart tot en met januari drink ik soms alcohol, en dan kan ik er ook van genieten. Maar het voelt meer als een bewuste keuze, een optie met voor- en nadelen, en met alternatieven waar ik evengoed enthousiast over kan zijn.

Ik eindig mijn laatste blogtekst dus met een toast op Tournée Minérale: dat er nog vele mogen volgen!

Terug naar overzicht