Een alcoholvrij feestje: kan je dat wel maken?

Nieuws 22/02/2023

Wie naar een feestje gaat, neemt vaak bijna uit automatisme een fles alcohol mee als geschenk. Ook al weten we dat we daarmee een ongezond product cadeau doen. Maar wat als je naar een feestje gaat terwijl je deelneemt aan Tournée Minérale? Neem je dan ook een fles wijn of cava mee voor de organisatoren?

En wat als je zelf een feestje geeft of een familiefeest organiseert? Bied je dan enkel alcoholvrij aan of zorg je toch voor alcohol voor de liefhebbers?

Dat zijn niet altijd makkelijke afwegingen. Ook al zijn er steeds meer volwassen alcoholvrije alternatieven op de markt, en gaan veel mensen ondertussen bewuster om met hun gezondheid en hun alcoholgebruik, toch zit alcohol nog altijd stevig ingebakken in onze cultuur. In die mate zelfs dat een feestje zonder alcohol voor sommigen not done is.

Goede redenen

Ook buiten Tournée Minérale kunnen er een hoop redenen zijn om een alcoholvrij feestje te geven: om echt verbinding te maken met anderen zonder roes, om het goede voorbeeld te geven voor kinderen op een familiefeest, omdat sommige mensen in je omgeving te veel drinken en dan vervelend doen, om iemand te steunen die gestopt is met drinken, omdat je zelf komaf wil maken met bepaalde alcoholgewoonten, …

Wat denk jij?

Heb jij al een feestje zonder alcohol gegeven? Of overwogen het te doen? Dan heb je daar waarschijnlijk grondig over nagedacht en afwegingen gemaakt. Kan je bijvoorbeeld wel beslissen dat je feestje niet enkel voor jou, maar voor iedereen alcoholvrij is? Of vind je dat iedereen toch voor zichzelf die keuze moet kunnen maken?

Daarnaast ben je misschien bezorgd over de mogelijke reacties. Sommige vrienden of familieleden zouden misschien boos of teleurgesteld zijn of zelfs helemaal niet komen als er geen alcohol is. Hoe kan je het op zo’n manier aanbrengen dat mensen achter je keuze staan? Hoe ga je ermee om als je toch negatieve reacties krijgt?

Zo pak je het aan

Wil je een feestje zonder alcohol geven? Hou dan zeker de volgende drie tips in gedachten:

-Denk na over waarom je het feestje alcoholvrij wil houden. Wat is voor jou belangrijk? Wat is belangrijk voor je familie/vrienden? Wat vinden jullie samen belangrijk? Als je deze vragen voor jezelf duidelijk beantwoord hebt, ben je gesterkt in je keuze om het feestje alcoholvrij te houden en kan je bovendien de focus leggen op de zaken die jullie samen belangrijk vinden.

-Zeg je gasten op voorhand dat het feestje alcoholvrij is en waarom dat zo is. Zo zijn ze erop voorbereid en brengen ze zelf ook geen alcohol mee als cadeau.

-Zorg voor volwaardige alcoholvrije alternatieven zoals bijvoorbeeld mocktails, voorzie lekkere hapjes en maak het gezellig. Grote kans dat niemand alcohol mist!

Terug naar overzicht