Is mijn alcoholgebruik een probleem?

Nieuws 22/02/2023

De Druglijn krijgt tijdens Tournée Minérale geregeld telefoons van mensen die de alcoholvrije maand moeilijker vinden dan ze verwacht hadden.

Deelnemen aan Tournée Minérale is geen oplossing voor wie problemen ervaart met zijn of haar alcoholgebruik. Maak jij je soms zorgen over je alcoholgebruik? Dit zijn enkele alarmsignalen die erop kunnen wijzen dat er iets aan de hand is:

- Je drinkt vaker of meer dan je van plan was.

- Je voelt je slecht als je niet drinkt. Je hebt het gevoel dat je ‘moet’ drinken.

- Je denkt steeds vaker aan alcohol. Als je niet aan het drinken bent, denk je al aan het volgende moment waarop je kan drinken.

-Je drinkt om de verkeerde redenen. Dat wil zeggen: niet voor het plezier of de smaak, maar voor de roes. Dat kan zijn om problemen van je af te zetten, je zelfzekerder te voelen, negatieve gevoelens te verdringen, ...

Hier kan je terecht

Zijn een of meerdere van deze alarmsignalen herkenbaar voor jou, en wil je meer in detail zicht krijgen op hoe het zit met jouw drinken? Dan kan je de zelftest alcohol van De Druglijn invullen. Lees ook zeker de tips om weer meer controle over je gebruik te krijgen.

Je kan ook anoniem mailen, bellen of chatten met De Druglijn om je hart te luchten, een eerste advies op maat te krijgen of te weten te komen waar je terechtkan voor hulp. Bij Alcoholhulp vind je online hulp en begeleiding.

Terug naar overzicht