BLOG: Tournée Minérale-advies van een cocktailshaker

Getuigenissen 12/02/2021

Jonathan doet elke keer trouw mee met Tournée Minérale. Dit jaar blogt hij over zijn ervaringen.

Ik zal wel niet de enige zijn die het op café gaan momenteel vreselijk mist. Op café gaan, dat is voor mij een zeldzaam 100% hier-en-nu-moment. Je gaat ernaartoe met mensen die je graag ziet, om eens goed met elkaar te praten, en de rest van de wereld even te vergeten. Ja, ook tijdens Tournée Minérale, want alcohol is wat mij betreft helemaal geen onmisbaar ingrediënt voor die avonden. Eén van de leukste herinneringen uit de vorige edities van Tournée Minérale, is trouwens een specifiek gesprek in een cocktailbar!

Mocktails voor gevorderden

Het was februari 2020, toen alles nog oh zo normaal leek. Ebe, een vriendin die ook meedeed aan de maand zonder alcohol, had een interview gelezen met een zekere Rob, uitbater en cocktailshaker van de bar Koks&Tales in Hasselt. Hij beweerde bij hoog en bij laag dat hij je mocktails kon voorschotelen waarvan je niet kon smaken of er nu alcohol in zat, of niet. Het perfecte Tournée Minérale-uitje. Mooi excuus voor Ebe, haar vriend Musti en mezelf om een avondje naar Hasselt af te zakken.

Eerst en vooral: Rob had niet gelogen in zijn interview, de mocktails waren overheerlijk. Maar wat de avond onvergetelijk maakte, was eigenlijk Rob zelf. We zaten aan de bar, zodat we makkelijk meerdere drankjes konden bestellen, en hadden hem verteld hoe we op zijn zaak uitgekomen waren. Daarop kreeg hij een twinkel in zijn ogen, en vertelde ons de hele avond lang tussen het shaken door honderduit over zijn visie op all things alcohol free.

Kaaskroket

Op een bepaald moment leunde hij over de bar heen onze kant op. “Ik heb heel wat vrienden die kok zijn, en ik hoor die vaak sakkeren als ze voor een vegetariër moeten koken”, stak hij van wal. “Eigenlijk gooien ze dan al meteen de handdoek in de ring. De ‘gewone’ gasten krijgen een mooi bord met een perfect gebakken stuk vlees, een rijke saus, de juiste aardappel- of groentenbereiding erbij. Het hele plaatje klopt... En de vegetariër? Die krijgt een kaaskroket op een droog blad sla! Ja, zo ziet de vegetarische optie er niet aantrekkelijk uit natuurlijk…” Hij liet even een pauze om een frisgroen brouwseltje in een tinnen beker te gieten. De condensdruppels parelden op het ijskoude metaal, en met veel schwung stak hij nog een partje limoen en een takje koriander tussen het ijs. “Met alcoholvrije dranken is het net hetzelfde. De lekkerste cocktails maken, en ze mooi serveren, dat doet iedereen. Maar als de BOB’s en de zwangere vrouwen en de mensen die liever geen alcohol drinken het moeten het stellen met een simpel fruitsapje, dan zijn dat klanten die niet onder de indruk zijn. Dus heb ik mijn mocktailkaart met evenveel liefde gemaakt als de alcoholische kaart. Ik heb alle mogelijke ingrediënten uitgetest, en recepten verfijnd. En voila, de mensen appreciëren dat, daar wordt over verteld, en dan komen ze je speciaal daarvoor opzoeken, hé.” Het was een plezier om hem te horen vertellen, duidelijk iemand die zijn hart en ziel in zijn creaties steekt.

Afgebleekte smurf

Maar eigenlijk zit daar een les in voor wat en hoe we thuis drinken ook. Een inzicht dat dubbel en dik opgaat tijdens deze lockdown-tournée. Er heerst een algemeen gevoel van ‘ik ga me nu geen extra dingen ontzeggen, hoor!’. Maar ontzeggen we onszelf dan zoveel door geen alcohol te drinken? Of zit het verschil hem vooral in hoe we omgaan met alcoholische dranken versus niet-alcoholische dranken?

We kunnen zo veel gedoe verkopen over alcohol. We gaan wijn proeven tijdens een wine tasting van een wijnhandelaar. Als we op reis gaan, nemen we toch zeker een fles van de plaatselijke aperitief mee naar huis. De ene heeft liever streekbier A, de andere heeft een voorkeur voor trappist B – en niet zelden kunnen we een hele redenering uit de doeken doen over waarom we het ene beter vinden dan het andere. En voor al die dranken hebben we een arsenaal aan verschillende fancy glazen in onze kasten staan.

Tot we beslissen om eens geen alcohol te drinken… Dan eindigen we meestal met een colaatje. Op automatische piloot uitgeschonken in een oud mosterdglas met een afgebleekte smurf erop. Natuurlijk hebben we dan het gevoel dat dat minderwaardig is aan onze gewoonlijke aperitief.

Allemaal Rob!

En dat is dus wat ik onthouden heb uit onze babbel met barman Rob. Ik moet wat liefde steken in mijn alcoholvrije drankjes. Soms maak ik er mijn werk van - een mocktail maken met allerlei exotische ingrediënten is sowieso een avontuur. Maar ik hou het ook vaak simpel. Als je je ogen openhoudt in de supermarkt of lokale winkels, dan zijn er heel wat verrassende, originele alcoholvrije dranken of siropen die je kant-en-klaar kan kopen. Eventueel met wat bruiswater bij, ijsblokjes en stukjes fruit of kruiden mee in het glas… Met weinig moeite heb je al iets heel feestelijks gecreëerd. En dat arsenaal aan fancy glazen? Raar maar waar: daar kan je even goed alcoholvrije drankjes uit drinken. Al heeft dat smurfenglaasje dat je nog van oma kreeg ook zo zijn charmes, natuurlijk.

Terug naar overzicht