Veelgestelde vragen

Over inschrijvingen
Over teams
Over de maand zonder alcohol
Over fondsenwerving en giften
Over ‘Daag een vriend uit’
Over de kalender

Over inschrijvingen

Eens je je foto hebt geüpload, kan je deze jammer genoeg niet meer wijzigen.

Je kan je op elk moment uitschrijven voor onze aanmoedigingsmails. Wens je je deelname aan Tournée Minérale te beëindigen en ons hiervan te informeren? Stuur dan een mailtje naar info@tourneeminerale.be.

Bij je inschrijving kan je een vakje aanvinken dat ons de toestemming geeft je naam als deelnemer op de website te laten verschijnen. Als je dit niet hebt aangevinkt, verschijnen noch je naam noch je foto op de overzichtspagina met deelnemers. Heb je dit aangevinkt, en vind je toch je naam niet terug? Gebruik de zoekfunctie. De namen verschijnen in willekeurige volgorde.

Dit kan je zelf niet doen. Bij je inschrijving heb je een vakje aangevinkt dat ons de toestemming geeft je naam als deelnemer op de website te laten verschijnen. In het uiterste geval, kan je contact opnemen met de technische backoffice via info@tourneeminerale.be.

Eens ingeschreven, zal je op regelmatige basis op de hoogte gehouden worden via e-mail. Je ontvangt in de maand februari ongeveer wekelijks een e-mail met weetjes over de gezondheidsrisico’s van alcohol, handige tips om de maand vol te houden en leuke extra’s. Bezoek ook zeker onze facebookpagina.

Heb je geen mails ontvangen? Kijk eens in de spamfolder.

Je gegevens worden opgenomen in de databestanden van Stichting tegen Kanker en VAD. Ze worden enkel gebruikt om je te informeren in het kader van de Tournée Minérale-campagne en hun andere activiteiten. Enkel de bevoegde personen binnen Stichting tegen Kanker en VAD zullen tot je persoonsgegevens toegang hebben.

Voor meer informatie kan je ons Privacy- en Website-Managementbeleid raadplegen.

Je gegevens worden in geen geval meegedeeld aan derden. Je hebt steeds toegang tot je persoonsgegevens, kan deze op juistheid controleren en onjuistheden laten verbeteren via info@tourneeminerale.be.

Over teams

Wanneer je met meer dan één persoon de Tournée Minérale-uitdaging aangaat, dan kun je je inschrijven als een team. Een team kan bestaan uit collega’s, vrienden, familie, … Een maand zonder alcohol gaat vlotter als je omgeving ook deelneemt. Je kunt elkaar motiveren om door te zetten.

Onder ‘Deelnemers’ kan je via de zoekfunctie je team terugvinden. Ben je niet zeker over de naam van je team? Weet dan dat je ook kan zoeken op de naam van een teamlid, of op de postcode waarmee het team werd ingeschreven.

Teamleden kunnen zichzelf inschrijven via de ‘Ik doe mee’-knop. Daarna moeten ze kiezen voor de optie ‘Ik sluit me aan bij een team’. Je teamlid moet dan de naam van het team selecteren en zijn/haar gegevens invullen. Je kan dit ook in de plaats van je teamlid doen, als je over alle nodige gegevens beschikt en je zijn/haar toestemming hebt.

Je kan ook de persoonlijke URL van jouw team doorsturen naar je vrienden en familie. Zo moeten ze niet zelf zoeken, maar schrijven ze zich onmiddellijk in in het juiste team. Deze persoonlijke URL vind je op twee plekken:

  • Ofwel op de pagina ‘Deelnemers’, met het overzicht van iedereen die zich ingeschreven heeft. Zoek jouw team op, klik het open en de rest wijst zich uit.
  • Ofwel in de bevestigingsemail, die je hebt ontvangen na initiële creatie van je team. Heb je geen mail ontvangen? Kijk eens in de spamfolder.

Dit kan je zelf niet doen. In het uiterste geval, kan je contact opnemen met de technische backoffice via info@tourneeminerale.be.

Eens de foto werd geüpload door de aanmaker van het team, kan je deze jammer genoeg niet meer wijzigen.

Je kan je in een team inschrijven via de ‘Ik doe mee’-knop. Daarna moet je kiezen voor de optie ‘Ik sluit me aan bij een team’. Je moet dan de naam van het team selecteren en je gegevens invullen.

Ja zeker en vast. Je kan je eenmaal individueel inschrijven, en vervolgens ook in een team inschrijven. Je kan je individuele inschrijving wel niet schrappen.

Er bestaan affiches en flyers van Tournée Minérale. Deze zijn gratis, enkel verzendkosten worden aangerekend. Je kan een bestelling plaatsen via de pagina ‘Maak Tournée Minérale bekend’.

Je kan in dat geval best twee teams aanmaken, één team voor je Franstalige collega’s via de Franstalige Tournée Minérale registratiepagina en één team voor je Nederlandstalige collega’s op de Nederlandstalige Tournée Minérale registratiepagina. Om het onderscheid te maken, kan je tijdens het inschrijven van de beide teams aan de team-namen ‘NL’ en ‘FR’ toevoegen. Afhankelijk van de taal waarin ze zich inschrijven, krijgen je collega’s alle boodschappen in hun eigen taal.

Over de maand zonder alcohol

De bedoeling van Tournée Minérale is om de deelnemers een maand lang geen alcohol te laten drinken. Zo geef je je lichaam even een alcoholpauze, en sta je ook even stil bij je alcoholgewoontes. Je werkt er dus mee aan je gezondheid! We zijn ervan overtuigd dat je het beste effect krijgt door er helemaal voor te gaan en in februari helemaal geen alcohol te drinken.

Toch een avondje gedronken? Geen nood! Tournée Minérale is een vrijwillige actie, en we gaan daar ook niemand op controleren. Je hoeft niet te stoppen omdat je toch één keer aan de verleiding toegegeven hebt. Als je de rest van de maand wel volhoudt, zal dat het effect ervan verder niet teniet doen.

Hoe je deze maand met dat soort dingen omspringt, maakt eigenlijk niet zoveel uit. We willen de deelnemers vooral zelf laten ervaren hoe ze zich voelen als ze geen alcohol drinken, en dat ze zich ook kunnen amuseren zonder. De 'verborgen alcohol' speelt daarbij niet zo'n heel grote rol. De impact op hoe je je voelt en op je gezondheid is daarbij te verwaarlozen.

De volledig alcoholvrije bieren zijn sowieso geen probleem.

Let wel op, want een aantal 'alcoholvrije' bieren of wijnen zijn eigenlijk 'alcoholarm'. Ze bevatten dus nog een heel klein beetje alcohol. (Meestal wel verwaarloosbaar in vergelijking met het ‘origineel’.) Of deze dranken toegelaten zijn tijdens Tournée Minérale, daar kan je over discussiëren. Strikt genomen mag het niet. Maar: de bedoeling van Tournée Minérale is om de mensen te laten ervaren hoe ze zich voelen als ze geen alcohol drinken, en dat ze zich ook kunnen amuseren zonder. Per ongeluk een alcoholarme drank drinken in plaats van een alcoholvrije, maakt daarbij niet het grote verschil.

Hoe mensen reageren op alcohol, en dus ook hoe mensen reageren op het stoppen met alcohol, hangt van heel wat factoren af. Van je lichaamsbouw, van hoeveel je anders dronk, van je algemene gezondheid en conditie, van andere gewoontes… Sommige mensen dronken voor de actie ook al niet zoveel, en voelen daardoor weinig verschil. Anderen ‘vervangen’ de alcohol door een andere ongezonde gewoonte, zoals roken of snoepen, of sporten minder ‘omdat ze toch al met hun gezondheid bezig zijn’. Dat heeft allemaal een effect.

Vorig jaar deed UGent een onderzoek onder de deelnemers. Daarin zei ongeveer 9 op 10 deelnemers dat ze minstens één van de beschreven voordelen aan den lijven ondervonden hadden. Geen slecht resultaat, toch? Maar bijna niemand ervoer alle voordelen, en 1 op de 10 voelde geen effect. Dat kan dus.

Maar laat je daardoor niet ontmoedigen! De belangrijkste reden om deel te nemen, is omdat alcohol gewoon een ongezond product is. Er zijn op lange termijn heel wat gezondheidsrisico’s aan alcohol verbonden, zoals verslaving, leverziekten of kanker. Een alcoholpauze inlassen en werken aan je alcoholgebruik in het algemeen, is dus werken aan je gezondheid. En Tournée Minérale is een goede manier om dat te doen! Want uit dat onderzoek blijkt voorts dat de deelnemers van onze vorige Tournée ook ná de campagne minder drinken dan voordien.

Over fondsenwerving en giften

- Je kan een éénmalige gift doen:

  • Een gift doen.
  • Via overschrijving op het bankrekeningnummer BE56 0000 0000 8888 met de mededeling ‘Tournée Minérale-STK’.

- Je kan een maandelijkse gift opstarten: klik hier.

- Je kan je laten sponsoren via je eigen fondsenwervingsproject: dit is je eigen persoonlijke collectepagina die je snel, makkelijk en gratis hier kan creëren.  

- Wens je een eigen geldinzameling te starten, maar het geld als een klassieke storting over te maken? Dat kan! Je kan je ingezamelde bedrag in één keer doorstorten op het rekeningnummer BE56 0000 0000 8888 met de mededeling ‘Tournée Minérale + jouw naam ’. Graag ook een mailtje naar donateurs@stichtingtegenkanker.be met vermelding van de naam van je Tournée Minérale actie en je volledige contactgegevens.

Fiscaal attest?
Indien het gestorte bedrag de opbrengst van een collectieve geldinzameling vertegenwoordigt, geeft dit jammer genoeg geen recht op een fiscaal attest.

  • Je kan je laten sponsoren via je eigen fondsenwervingsproject: dit is je eigen persoonlijke collectepagina die je snel, makkelijk en gratis hier kan creëren.
  • Je kan de link naar je persoonlijke project rondsturen per e-mail en via je sociale netwerken.

Bedankt alvast voor je steun!

Je kan alle bestaande persoonlijke fondsenwervende projecten hier terugvinden.

Je kan de zoekfunctie gebruiken en zoeken op naam van de persoon of het project. Eens je het project hebt gevonden, klik vervolgens op de blauwe button rechts ‘Ik steun!’ om je bijdrage te leveren. Bedankt!

Login in via idonatefor.cancer.be/users/sign_in en klik door op je project (via ‘Mijn profiel’ bovenaan rechts). Onderaan je project zie je twee opties: ‘Onzichtbaar maken project’ en ‘Verwijderen project’. Kies de laatste optie.

Je hebt wellicht een gift gedaan vanop een andere online giftpagina van de Stichting zoals deze: donate.cancer.be/b/mijn-gift. Je gift is in dat geval evenzeer goed toegekomen, en zal net zozeer ingezet worden in de strijd tegen kanker.

Wens je toch dat je gift voor iedereen zichtbaar is op het persoonlijk project? Ga naar idonatefor.cancer.be en zoek het project op waarvoor je je steentje wenst bij te dragen.

Klik vervolgens op de blauwe button rechts ‘Ik steun’ om een (nieuwe) gift te doen. Bedankt alvast voor je steun in de strijd tegen kanker!

Dat kan! Je kan je gift storten op het rekeningnummer BE56 0000 0000 8888 met de mededeling ‘Tournée Minérale + naam project' ('naam project' uiteraard indien van toepassing).

PS: Indien het gestorte bedrag de opbrengst van een collectieve geldinzameling vertegenwoordigt, geeft dit jammer genoeg geen recht op een fiscaal attest.

Alle online betalingen zijn beveiligd dankzij onze partner Ogone, het meest vertrouwde online beveiligd betalingsplatform binnen Europa, met klanten in 35 landen. De webpagina’s voor online giften aan Stichting tegen Kanker zijn met dit systeem beveiligd.

Stichting tegen Kanker is lid van de VEF, de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving.

De budgetten worden jaarlijks goedgekeurd door de Raad van Bestuur en de rekeningen van de Stichting worden gecontroleerd en goedgekeurd door een onafhankelijk, professioneel auditbureau. Elk jaar geeft de Stichting een Jaarrapport uit, met een transparant overzicht van de inkomsten en uitgaven. Je kan het Jaarrapport hier opvragen.

De strijd tegen kanker is een werk van lange adem. Het is een enorme uitdaging om de meer dan 65000 nieuwe patiënten per jaar te behandelen, andere patiënten te helpen,... Dankzij jouw giften kan Stichting tegen Kanker haar drieledige missie waarmaken.

Allereerst steun je zo namelijk het wetenschappelijk kankeronderzoek, voor meer geneeskansen en betere behandelingen. Daarnaast maak je een aantal sociale diensten voor patiënten en naasten mogelijk: een speciaal bewegingsprogramma om patiënten meer energie te geven, een jaarlijks Kinderkamp, financiële steun, enz.

Tot slot bouw je mee aan een brede maatschappelijke preventie en informatie: de Stichting ziet het immers ook als haar taak om de noodzakelijke correcte informatie en preventieboodschappen (zon, tabak,...) te verspreiden.

Jouw hulp en financiële steun zijn daarom letterlijk van levensbelang. Ontdek hier meer details over wat jouw steun kan realiseren of vraag het jaarrapport aan.

Vanaf een totaalbedrag van € 40 per kalenderjaar zijn je giften fiscaal aftrekbaar, tot 45% van het gestorte bedrag (afhankelijk van je inkomen). Dit geldt enkel voor inwoners en bedrijven uit België. Er mag geen enkele tegenprestatie, van welke aard dan ook, tegenover een gift staan.

Bijvoorbeeld: als je in de loop van dit jaar € 40 stort voor Stichting tegen Kanker, betaal je volgend jaar tot € 18 minder belastingen. Je gift van € 40 ‘kost’ je dan eigenlijk slechts € 22.

Voor meer informatie kan je ook een kijkje nemen op financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingvoordelen/belastingvermindering.

Je ontvangt je fiscaal attest steeds in de loop van het eerste trimester van het jaar volgend op het kalenderjaar waarbinnen je je giften (min. €40) overgemaakt hebt.

Je giften in het kader van Tournée Minérale zijn fiscaal aftrekbaar, voor zolang ze geen deel uit maken van een collecte.

Je kan namelijk een éénmalige gift doen, of een deelnemer steunen met een gift op zijn of haar persoonlijke online collectepagina. Je kan ook zelf een eigen fondsenwervingspagina aanmaken en geld inzamelen. Jij zelf ontvangt voor het totaal ingezameld bedrag in dit laatste geval geen fiscaal attest, aangezien dit deel uitmaakt van een collecte.

Tournée Minérale is een initiatief van Stichting tegen Kanker en De DrugLijn. Het succes van deze campagne is mede mogelijk door onze partners.

Partnerschappen hebben één ding gemeen: ze helpen de Stichting in haarmissie. Wij danken dan ook al onze partners namens de patiënten en hun families.

Wil jij ook bijdragen aan onze missie door partner te worden van Tournée Minérale? Contacteer Brigitte Demunter via bdemunter@stichtingtegenkanker.be

 

Over ‘Daag een vriend uit’

Iedereen die je wil uitdagen! Vrienden, familieleden, collega’s, …

Daar sta je zelf voor in. Je krijgt, via onze uitdagings-tool, de mogelijkheid om een leuk berichtje op je Facebook-wall te plaatsen, waarbij het de bedoeling is dat je je vriend tagt. Heb je zelf of heeft je vriend geen Facebook, dan kan je hem of haar ook een mailtje sturen met dezelfde boodschap.

Als je vriend de uitdaging aangaat, krijgt hij in de loop van zijn inschrijvingsproces een oproep om het jou te laten weten. Ook dat kan via een berichtje op Facebook, of via e-mail.

Op het einde van februari krijgen jullie allebei mailtjes, die oproepen om elkaar op de hoogte te brengen over het einde van de uitdaging. Maar er zelf eens naar polsen, kan sowieso geen kwaad!

Over de kalender

Ja, dat mag. De kalender is een overzicht van alle dergelijke initiatieven die in februari in België georganiseerd worden. Iedereen mag hier items aan toevoegen. De Tournée Minérale-organisatie checkt elk item wel even, zodat er niets per ongeluk of onterecht in het overzicht terecht komt.

Hou er wel rekening mee dat deze kalender door iedereen te bekijken is. Als je hier een item aan toevoegt, kan op zich iedereen die daar zin in heeft, naar jouw evenement komen.

Door bij het registreren van het evenement, meerdere dagen aan te klikken in het kalendertje, zal je evenement op meerdere dagen verschijnen.

Ja, dat mag. Maar een evenement 28 keer in de kalender plaatsen is niet echt aangewezen. Selecteer, bij het registreren van jouw actie, in de kalender de eerste dag van elke week van februari. Door je beschrijving te beginnen met: ‘De hele week lang…’ is het duidelijk dat de actie doorlopend is. Aangezien websitebezoekers de items in de kalender enkel week per week kunnen bekijken, zullen ze je actie sowieso te zien krijgen.

De kalender is zo opgevat dat iedereen alle ingeschreven evenementen kan zien. Met andere woorden: ook op de Nederlandstalige versie van de website, kan de bezoeker de Franstalige evenementen bekijken. (Vanuit de redenering dat Nederlands- en Franstaligen in het hele land op uitstap kunnen gaan, en er dus geen reden is om steeds de helft van de evenementen verborgen te houden.)

Is jouw evenement tweetalig? Plaats dan in elk veld zowel de Nederlandse als de Franse informatie, gescheiden door een ‘/’ in het titelveld, of door een witregel in het uitleg-veld.